prodavnica začina iz celog sveta
Besplatna Isporuka za Novi Sad
Moj nalog

Nema proizvoda u korpi.

Nema proizvoda u korpi.

Moj nalog

Nema proizvoda u korpi.

12 nov 2023

Bosiljak

Bosiljak je jednogodišnja začinska biljka prijatnog i jakog mirisa. Ime mu potiče od latinske reči basilicum što znači -  kralj. Poznat je još iz vremena pre Hrista . U drevnim kulturama se koristio u raznim  obredima kao što su krštenja i venčanja, pa su ga verovatno zato smatrali „svetom biljkom“. U starom Rimu je bosiljak bio simbol ljubavi i odanosti, pa su smatrali da će muškarac zauvek voleti ženu od koje prihvati grančicu bosiljka. U Meksiku  ljudi i danas veruju da ova mirisna biljka privlači novac i drže je u   novčaniku. U Indiji se koristi kao znak dobrodošlice, a kod nas je opevan u narodnim pesmama.

Bosiljak ima aromatičan, osvežavajući, slatko kiselkast ukus. U kulinarstvu se dosta koristi jer mnogim jelima daje posebnu aromu.  Koriste se sveži i osušeni listovi.

Bosiljak se najviše koristi u mediteranskoj kuhinji za pripremu salata, pasta, povrća, ribe, piletine i govedine. Najčešće se dodaje supama, jelima sa testeninom, salatama od paradajza, raznim umacima. Može se dodavati na picu i sendviče. Odličan je dodatak jelima od krompira, kukuruza, karfiola i plavog patlidzana. Sušeni bosiljak se dodaje varivima od povrća kao što je grašak i pasulj. Koristi se za začinjavanje pašteta, kobasica i omleta.Dobro se slaže sa jagnjetinom, kačkavaljem i mocarelom.

Italijanska kuhinja je poznata po ovom „začinu nad začinima“. Bosiljak je poznat kao sastojak čuvenog  Pasta Genovese – zelenog sosa od pinjola i parmezana. Sušeni bosiljak se meša sa drugim začinima. Poznata je provansalska mešavina u kojoj ima ruzmarina i žalfije. Dobro se slaže sa mirodjijom i estragonom, biberom, crnim i belim lukom i naročito  paradajzom. Odlične su kombinacije bosiljka sa začinima kao što su ruzmarin, čubar, majoran, menta i korijander. Bosiljak se dodaje u slatkiše s limunom, grickalice, čipseve i hrskave bruskete, a u Austriji ga stavljaju u sladoled.

Bosiljak  svakom jelu može da da novi ukus i da ga učini drugačijim. Pored suvog začina u teglici, ukrasite svoj  kuhinjski prozor ovom prelepom biljkom. Biće vam uvek na dohvat ruke, a imaćete i ukus i miris.

Autor teksta
Za Magazin začina "Avan & Tučak"
Zorka Govedarica

Više začina

18 avg 2023

U svakoj čorbi mirođija

Mirođija ili kopar je jednogodišnja biljka. Pripada porodici štitarki u koje spadaju…
Opširnije
28 maj 2023

Kurkuma kao simbol plodnosti

Kurkuma je višegodišnja začinska biljka i pripada porodici đumbira.Izgleda kao trska i…
Opširnije
18 mar 2023

Zvezda među začinima

Anis je jednogodišnja biljka koja može da naraste do jednog metra visine.…
Opširnije
01 mar 2023

Đumbir

Đumbir je zeljasta višegodišnja začinska biljka. Raste u visinu do jednog metra…
Opširnije
@2023 Avan & Tučak. Sva prava zadržana. Powered by DreamBig