Bosiljak je jednogodišnja začinska biljka prijatnog i jakog mirisa. Ime mu potiče od latinske reči basilicum što znači - kralj. Poznat je još iz vremena pre Hrista . U drevnim kulturama se koristio u raznim obredima kao što su krštenja i venčanja, pa su ga verovatno zato smatrali „svetom biljkom“. U starom Rimu je bosiljak bio simbol ljubavi i odanosti, pa su smatrali da će muškarac zauvek voleti ženu od koje prihvati grančicu bosiljka. U Meksiku ljudi i danas veruju da ova mirisna biljka privlači novac i drže je u novčaniku. U Indiji se koristi kao znak dobrodošlice, a kod nas je opevan u narodnim pesmama.
Bosiljak ima aromatičan, osvežavajući, slatko kiselkast ukus. U kulinarstvu se dosta koristi jer mnogim jelima daje posebnu aromu. Koriste se sveži i osušeni listovi.
Bosiljak se najviše koristi u mediteranskoj kuhinji za pripremu salata, pasta, povrća, ribe, piletine i govedine. Najčešće se dodaje supama, jelima sa testeninom, salatama od paradajza, raznim umacima. Može se dodavati na picu i sendviče. Odličan je dodatak jelima od krompira, kukuruza, karfiola i plavog patlidzana. Sušeni bosiljak se dodaje varivima od povrća kao što je grašak i pasulj. Koristi se za začinjavanje pašteta, kobasica i omleta.Dobro se slaže sa jagnjetinom, kačkavaljem i mocarelom.
Italijanska kuhinja je poznata po ovom „začinu nad začinima“. Bosiljak je poznat kao sastojak čuvenog Pasta Genovese – zelenog sosa od pinjola i parmezana. Sušeni bosiljak se meša sa drugim začinima. Poznata je provansalska mešavina u kojoj ima ruzmarina i žalfije. Dobro se slaže sa mirodjijom i estragonom, biberom, crnim i belim lukom i naročito paradajzom. Odlične su kombinacije bosiljka sa začinima kao što su ruzmarin, čubar, majoran, menta i korijander. Bosiljak se dodaje u slatkiše s limunom, grickalice, čipseve i hrskave bruskete, a u Austriji ga stavljaju u sladoled.
Bosiljak svakom jelu može da da novi ukus i da ga učini drugačijim. Pored suvog začina u teglici, ukrasite svoj kuhinjski prozor ovom prelepom biljkom. Biće vam uvek na dohvat ruke, a imaćete i ukus i miris.
Autor teksta
Za Magazin začina "Avan & Tučak"
Zorka Govedarica