prodavnica začina iz celog sveta
Besplatna Isporuka za Novi Sad
Moj nalog

Nema proizvoda u korpi.

Nema proizvoda u korpi.

Moj nalog

Nema proizvoda u korpi.

18 mar 2023

Zvezda među začinima

Anis je jednogodišnja biljka koja može da naraste do jednog metra visine. Biljka ima male bele cvetiće koji rastu u obliku izvrnutog suncobrana. Začin se dobija sušenjem semena. Ima slatkasto – gorak  i intezivan ukus, podseća na komorač i sladić. Miriše prijatno i sveže. Potiče iz oblasti istočnog Mediterana. Za anis su znali još drevni Egipćani i stari Rimljani.

Postoji i zvezdasti anis,  sličnog je ukusa, ali ova dva začina potiču od različitih biljaka. Zbog svog oblika ga još nazivaju i „ zvezdom među začinima“. Teško se može naći u samoj prirodi ali se gaji svuda u svetu:Evropi, Aziji, Meksiku, Egiptu i drugim zemljama. Kod nas najviše uspeva u Banatu i istočnoj Srbiji.

                    Anis je jako svestran zaćin. Može se dodavati supama, povrću, a jelima od mesa daje poseban pikantno – sladak ukus. Dodaje se hlebu, tortama i drugim pecivima.Daje predivan ukus slatkim poslasticama. Najbolje se slaže u kombinaciji sa kimom, komoračem i korijanderom.

                      Zvezdasti anis je poznat u kineskoj kuhinji u začinskoj mešavini „pet začina“.Najviše se koristi u industriji kolača, slatkiša, peciva i likera.Zvezdasti anis se koristi kao začin za pikantna jela od mesa i ribe.Stavlja se u supe, sosove, kao i u slatka jela: džemove, kompote, praznične kolače.Najbolje se ističe u kombinaciji  s komoračem, cimetom, čili papričicama i pomorandžom.

                       Nemojte zaboraviti da nekad upotrebite anis u svojoj kuhinji.Bićete iznenađeni ukusom i mirisom ovog začina .Možda je baš sad vreme da pokušate, kada nam dolaze uskršnji praznici. Probajte hleb i kolačiće s anisom i nazdravite  likerom s njegovom aromom.

Autor teksta
Za Magazin začina "Avan & Tučak"
Zorka Govedarica

Više začina

12 nov 2023

Bosiljak

Bosiljak je jednogodišnja začinska biljka prijatnog i jakog mirisa. Ime mu potiče…
Opširnije
18 avg 2023

U svakoj čorbi mirođija

Mirođija ili kopar je jednogodišnja biljka. Pripada porodici štitarki u koje spadaju…
Opširnije
28 maj 2023

Kurkuma kao simbol plodnosti

Kurkuma je višegodišnja začinska biljka i pripada porodici đumbira.Izgleda kao trska i…
Opširnije
01 mar 2023

Đumbir

Đumbir je zeljasta višegodišnja začinska biljka. Raste u visinu do jednog metra…
Opširnije
Način IsporukeReklamacijePolitika PrivatnostiUslovi Korišćenja Sajta
@2023 Avan & Tučak. Sva prava zadržana. Powered by DreamBig