prodavnica začina iz celog sveta
Besplatna Isporuka za Novi Sad
Moj nalog

Nema proizvoda u korpi.

Nema proizvoda u korpi.

Moj nalog

Nema proizvoda u korpi.

18 mar 2023

Zvezda među začinima

                   Anis je jednogodišnja biljka koja može da naraste do jednog metra visine. Biljka ima male bele cvetiće koji rastu u obliku izvrnutog suncobrana. Začin se dobija sušenjem semena. Ima slatkasto – gorak  i intezivan ukus, podseća na komorač i sladić. Miriše prijatno i sveže. Potiče iz oblasti istočnog Mediterana. Za anis su znali još drevni Egipćani i stari Rimljani.

Postoji i zvezdasti anis,  sličnog je ukusa, ali ova dva začina potiču od različitih biljaka. Zbog svog oblika ga još nazivaju i „ zvezdom među začinima“. Teško se može naći u samoj prirodi ali se gaji svuda u svetu:Evropi, Aziji, Meksiku, Egiptu i drugim zemljama. Kod nas najviše uspeva u Banatu i istočnoj Srbiji.

                    Anis je jako svestran zaćin. Može se dodavati supama, povrću, a jelima od mesa daje poseban pikantno – sladak ukus. Dodaje se hlebu, tortama i drugim pecivima.Daje predivan ukus slatkim poslasticama. Najbolje se slaže u kombinaciji sa kimom, komoračem i korijanderom.

                      Zvezdasti anis je poznat u kineskoj kuhinji u začinskoj mešavini „pet začina“.Najviše se koristi u industriji kolača, slatkiša, peciva i likera.Zvezdasti anis se koristi kao začin za pikantna jela od mesa i ribe.Stavlja se u supe, sosove, kao i u slatka jela: džemove, kompote, praznične kolače.Najbolje se ističe u kombinaciji  s komoračem, cimetom, čili papričicama i pomorandžom.

                       Nemojte zaboraviti da nekad upotrebite anis u svojoj kuhinji.Bićete iznenađeni ukusom i mirisom ovog začina .Možda je baš sad vreme da pokušate, kada nam dolaze uskršnji praznici. Probajte hleb i kolačiće s anisom i nazdravite  likerom s njegovom aromom.

Autor teksta
Za Magazin začina "Avan & Tučak"
Zorka Govedarica

Više začina

01 mar 2023

Đumbir

Đumbir je zeljasta višegodišnja začinska biljka. Raste u visinu do jednog metra…
Opširnije
26 dec 2022

Nema zimskih praznika bez cimeta

Cimet je jedan od najstarijih začina poreklom iz Indonezije. Dobija se od…
Opširnije
24 sep 2022

Kulinarsko zlato - šafran

Šafran je višegodišnja biljka, a začin se dobija sušenjem filamenata cvetova. Smatra…
Opširnije
14 jul 2022

Paprika - omiljeni začin kuvara

Paprika je jednogodišnja povrtarska biljka koja pripada velebilju. Začin se dobija sušenjem…
Opširnije
@2023 Avan & Tučak. Sva prava zadržana. Powered by DreamBig