prodavnica začina iz celog sveta
Besplatna Isporuka za Novi Sad
Moj nalog

Nema proizvoda u korpi.

Nema proizvoda u korpi.

Moj nalog

Nema proizvoda u korpi.

01 mar 2023

Đumbir

Đumbir je zeljasta višegodišnja začinska biljka. Raste u visinu do jednog metra i ima duguljaste listove. Spada u istu familiju koja obuhvata kurkumu i kardamom. Potiče iz tropske Azije. Izuzetno je cenjen začin u svim delovima sveta. U Tokiju se u čast ovog začina, svake godine u septembru, održavaju festivali  po hramovima i svetilištima. U srednjem veku je bio roba kojom se trguje, pa je kilogram đumbira imao vrednost jedne žive ovce. Neizostavni je deo indijske i kineske kuhinje. Koristi se u svežem, mlevenom i sušenom obliku.

Đumbir ima prijatan miris limuna, ali oštar i ljut ukus sa hrskavom teksturom nalik na jabuku. Koristi se za pripremu slatkih, slanih i pikantnih jela, a  dodaje se i raznim napicima. Mleveni đumbir je odličan za kolače i torte. Pecivima daje sladak pikantni ukus i predivnu aromu. Grci su ga prvi dodavali u hleb, pa je tako i nastao poznati hleb od đumbira. Jedna od legendi kaže da je kraljica Elizabeta izmislila medenjake od đumbira koji su postali popularni kao božićna poslastica. Sveži đumbir se dodaje kolačima sa suvim ili svežim voćem, a sušeni se više koristi za pripremu tradicionalnih pudinga, mafina i keksa. Od voća, đumbir se može kombinovati sa bananom, pomorandžom, kruškom i ananasom. Može se dodati sokovima od voća i povrća, limunadi s medom i kuvanom vinu.

Slana jela, dodatkom đumbira, dobijaju ljutu osvežavajuću aromu. Izuzetno se slaže sa prženim jelima, marinadama, čorbama, svežim povrćem i žitaricama.Poseban ukus daje jelima od morskih plodova. Odličan je dodatak sušiju. Sa belim i crnim lukom, đumbir daje osnovu za mnoga kineska i indijska jela. Važan je sastojak u mešavinama začina za kari. Od ostalih začina, đumbir se savršeno slaže sa šafranom, muskatnim oraščićem, crnim biberom, karanfilićem, cimetom i kardamomom. Probajte i vi da kombinujete i eksperimentišete ovim izuzetnim začinom.Iznenadite sami sebe.

Autor teksta
Za Magazin začina "Avan & Tučak"
Zorka Govedarica

Više začina

12 nov 2023

Bosiljak

Bosiljak je jednogodišnja začinska biljka prijatnog i jakog mirisa. Ime mu potiče…
Opširnije
18 avg 2023

U svakoj čorbi mirođija

Mirođija ili kopar je jednogodišnja biljka. Pripada porodici štitarki u koje spadaju…
Opširnije
28 maj 2023

Kurkuma kao simbol plodnosti

Kurkuma je višegodišnja začinska biljka i pripada porodici đumbira.Izgleda kao trska i…
Opširnije
18 mar 2023

Zvezda među začinima

Anis je jednogodišnja biljka koja može da naraste do jednog metra visine.…
Opširnije
Način IsporukeReklamacijePolitika PrivatnostiUslovi Korišćenja Sajta
@2023 Avan & Tučak. Sva prava zadržana. Powered by DreamBig