prodavnica začina iz celog sveta
Besplatna Isporuka za Novi Sad
Moj nalog

Nema proizvoda u korpi.

Nema proizvoda u korpi.

Moj nalog

Nema proizvoda u korpi.

01 mar 2023

Đumbir

Đumbir je zeljasta višegodišnja začinska biljka. Raste u visinu do jednog metra i ima duguljaste listove. Spada u istu familiju koja obuhvata kurkumu i kardamom. Potiče iz tropske Azije. Izuzetno je cenjen začin u svim delovima sveta. U Tokiju se u čast ovog začina, svake godine u septembru, održavaju festivali  po hramovima i svetilištima. U srednjem veku je bio roba kojom se trguje, pa je kilogram đumbira imao vrednost jedne žive ovce. Neizostavni je deo indijske i kineske kuhinje. Koristi se u svežem, mlevenom i sušenom obliku.

Đumbir ima prijatan miris limuna, ali oštar i ljut ukus sa hrskavom teksturom nalik na jabuku. Koristi se za pripremu slatkih, slanih i pikantnih jela, a  dodaje se i raznim napicima. Mleveni đumbir je odličan za kolače i torte. Pecivima daje sladak pikantni ukus i predivnu aromu. Grci su ga prvi dodavali u hleb, pa je tako i nastao poznati hleb od đumbira. Jedna od legendi kaže da je kraljica Elizabeta izmislila medenjake od đumbira koji su postali popularni kao božićna poslastica. Sveži đumbir se dodaje kolačima sa suvim ili svežim voćem, a sušeni se više koristi za pripremu tradicionalnih pudinga, mafina i keksa. Od voća, đumbir se može kombinovati sa bananom, pomorandžom, kruškom i ananasom. Može se dodati sokovima od voća i povrća, limunadi s medom i kuvanom vinu.

Slana jela, dodatkom đumbira, dobijaju ljutu osvežavajuću aromu. Izuzetno se slaže sa prženim jelima, marinadama, čorbama, svežim povrćem i žitaricama.Poseban ukus daje jelima od morskih plodova. Odličan je dodatak sušiju. Sa belim i crnim lukom, đumbir daje osnovu za mnoga kineska i indijska jela. Važan je sastojak u mešavinama začina za kari. Od ostalih začina, đumbir se savršeno slaže sa šafranom, muskatnim oraščićem, crnim biberom, karanfilićem, cimetom i kardamomom. Probajte i vi da kombinujete i eksperimentišete ovim izuzetnim začinom.Iznenadite sami sebe.

Autor teksta
Za Magazin začina "Avan & Tučak"
Zorka Govedarica

Više začina

18 mar 2023

Zvezda među začinima

                   Anis je jednogodišnja biljka koja može da naraste do jednog metra…
Opširnije
26 dec 2022

Nema zimskih praznika bez cimeta

Cimet je jedan od najstarijih začina poreklom iz Indonezije. Dobija se od…
Opširnije
24 sep 2022

Kulinarsko zlato - šafran

Šafran je višegodišnja biljka, a začin se dobija sušenjem filamenata cvetova. Smatra…
Opširnije
14 jul 2022

Paprika - omiljeni začin kuvara

Paprika je jednogodišnja povrtarska biljka koja pripada velebilju. Začin se dobija sušenjem…
Opširnije
@2023 Avan & Tučak. Sva prava zadržana. Powered by DreamBig