Kurkuma je višegodišnja začinska biljka i pripada porodici đumbira.Izgleda kao trska i raste do jednog metra visine. Za začin se koristi podzemno stablo – rizom. Kurkuma je stigla iz Indije pre nekoliko hiljada godina „putem začina“. U Indiji i dan danas mnogi veruju da je kurkuma „božanska biljka“koju su ljudi dobili od Boga.Zbog toga je još zovu i „sveti začin“. Predstavlja simbol plodnosti, pa mlade na venčanju nose lančić umočen u pastu od kurkume. U kuhinjama Bliskog Istoka je doninantan začin.
Ukus kurkume je veoma specifičan: ljutkasto – gorak i smolast. Dodaje se u malim količinama jer je jak i opojan. Koristi se za pripremu slanih i slatkih jela: čorbe od povrća, rižoto, salate, salatne dresinge, sosove ,kus kus, krompir, ribu, đuveč, voćne salate, palačinke, kolače.Sva ova jela dobijaju zlatastu boju i neodoljivu aromu od ovog začina narandžaste boje. Kurkuma se još koristi kao zamena za najskuplji začin na svetu – šafran.
Odlično se kombinuje sa čili papričicama, kardamomom i biberom, a obavezan je sastojak karija.Može se kombinovati sa mlekom, čajem, jogurtom i medom.
Danas se kurkuma naširoko koristi u kulinarstvu da bi jelima dala atraktivne boje i orijentalni miris i ukus.
Autor teksta
Za Magazin začina "Avan & Tučak"
Zorka Govedarica