prodavnica začina iz celog sveta
Besplatna Isporuka za Novi Sad
Moj nalog

Nema proizvoda u korpi.

Nema proizvoda u korpi.

Moj nalog

Nema proizvoda u korpi.

05 apr 2022

Biber je nekad bio najskuplji začin

Biber je višegodišnja biljka  koja se kroz vekove koristila u ishrani. Vodi poreklo iz tropskih krajeva juzne Indije i Jugoistočne Azije. Koristio se još pre nove ere. U srednjem veku je bio veoma znacajan  začin pa se njegova vrednost merila zlatom i koristio se kao sredstvo plaćanja. Biberom se plaćao porez, kupovala ostala roba, a u nekim krajevima, devojke su donosile zrna bibera u miraz. Bio je jedan od najskupljih začina pa se i danas moze čuti  izreka za neku luksuznu stvar da je  “skupa kao biber”. Zbog svoje vrednosti se nazivao jos i “crnim zlatom”, a u slučaju da se prospe koje zrno, tragalo se za njim kao da je zrno bisera. Danas je Vijetnam najveći svetski proizvodjač bibera.

Postoji preko sto vrsta bibera, ali su najpoznatiji crni, beli, zeleni i crveni. Crni biber je najzastupljeniji, ali se u različitim kulturama koriste i ostale vrste. Skoro da nema jela u koje se ne dodaje ovaj začin. Ne postoji ni neka odredjena količina koliko bibera dodati pri pripremi nekog jela. Svi se vodimo onom izrekom “dodati po ukusu”. Najbolje ga je koristiti u hrani neposredno pre završetka kuvanja. Tako zadrzava svoj ukus i aromu. Za soseve se preporučuje beli biber koji neće promeniti boju sosa, zeleni za pečenu jagnjetinu, a crveni za piletinu, povrće I ribu.

Crni biber ima intezivno jak i ljut ukus i koristi se u kuhinjama sirom sveta. Mozemo slobodno da kazemo za njega da je univerzalan začin, pogotovo što moze da se kombinuje sa ostalim začinima. Dobro se slaze sa belim  i crvenim lukom, mlevenom paprikom, persunom, bosiljkom, majčinom dušicom. Koristi se za pravljenje raznih suhomesnatih proizvoda: kobasica, hurki, švargli, kao i za kiseljenje povrća. Upotrebljava se za sve vrste marinada, kuvanu ribu, jela od mesa, za supe , variva , salate, soseve.

Biber se koristi i za pripremu slatkiša. U Danskoj, Holandiji i Nemačkoj prave se aromatični kolačići sa biberom u kombinaciji sa cimetom, djumbirom I muškatnim oraščićem.

Biber skoro svakom jelu moze da popravi ukus. Da li ste nekad bili nezadovoljni ukusom jela i razmišljali sta mu jos fali, a onda dodali malo bibera  i zadovoljstvo je bilo tu?

Autor teksta
Za Magazin začina "Avan & Tučak"
Zorka Govedarica

Više začina

12 nov 2023

Bosiljak

Bosiljak je jednogodišnja začinska biljka prijatnog i jakog mirisa. Ime mu potiče…
Opširnije
18 avg 2023

U svakoj čorbi mirođija

Mirođija ili kopar je jednogodišnja biljka. Pripada porodici štitarki u koje spadaju…
Opširnije
28 maj 2023

Kurkuma kao simbol plodnosti

Kurkuma je višegodišnja začinska biljka i pripada porodici đumbira.Izgleda kao trska i…
Opširnije
18 mar 2023

Zvezda među začinima

Anis je jednogodišnja biljka koja može da naraste do jednog metra visine.…
Opširnije
Način IsporukeReklamacijePolitika PrivatnostiUslovi Korišćenja Sajta
@2022 Avan & Tučak. Sva prava zadržana. Powered by DreamBig