prodavnica začina iz celog sveta
Besplatna Isporuka za Novi Sad
Moj nalog

Nema proizvoda u korpi.

Nema proizvoda u korpi.

Moj nalog

Nema proizvoda u korpi.

30 mar 2022

Vuk samotnjak među začinima - ruzmarin

Ruzmarin je zimzelena biljka sa igličastim listovima i sitnim cvetićima. Miris ruzmarina je jak a ukus rezak i pomalo gorak. Potiče sa Mediterana a uzgajao se i u Engleskoj, Meksiku i SAD. Najviše mu prija morska slana klima. Svi se sećamo večernjih šetnji obalom mora, dok se oko nas širi intezivan miris ruzmarina.

Ova začinska biljka se kroz vekove koristila za popravljanje ukusa povrća i jela od mesa i ribe. Da li ste znali da su u staroj Grčkoj devojke poklanjale grančicu ruzmarina momcima koji su odlazili u rat, kao uspomenu? U Antičkoj Grčkoj ruzmarin je bio simbol uspomena, a Rimljanima je značio vernost. Ta divna simbolika je preseljena i u naše krajeve, te se u nekim predelima Srbije još uvek ruzmarinom kite svatovi .

Baš zbog svog mediteranskog porekla, ruzmarin se dodaje  svim vrstama ribe a savršeno se uklapa sa morskim plodovima. Koristi se u pripremanju umaka i marinada. Dodaje se crvenom mesu, raznim namazima, sirevima , kiselim krastavcima i salatama. Lovci tvrde je odličan začin za pripremanje divljači.

Zbog svog gorkastog ukusa, ruzmarin se ne slaze baš dobro sa ostalim začinima i zbog toga ga nazivaju "vuk samotnjak" među začinima. Najbolje su kombinacije sa belim lukom, celerom, korom limuna, majčinom dušicom i morskom solju. U ovu kombinaciju mogu se dodati pinjole i maslinovo ulje.

Ruzmarin  se koristi svež ili osušen, ima jak miris i osvežavajuć ukus, podseća na more i lepe uspomene .I sam naziv ruzmarina na latinskom rosmarinus  znači "rosa mora" .

Autor teksta
Za Magazin začina "Avan & Tučak"
Zorka Govedarica

Više začina

12 nov 2023

Bosiljak

Bosiljak je jednogodišnja začinska biljka prijatnog i jakog mirisa. Ime mu potiče…
Opširnije
18 avg 2023

U svakoj čorbi mirođija

Mirođija ili kopar je jednogodišnja biljka. Pripada porodici štitarki u koje spadaju…
Opširnije
28 maj 2023

Kurkuma kao simbol plodnosti

Kurkuma je višegodišnja začinska biljka i pripada porodici đumbira.Izgleda kao trska i…
Opširnije
18 mar 2023

Zvezda među začinima

Anis je jednogodišnja biljka koja može da naraste do jednog metra visine.…
Opširnije
Način IsporukeReklamacijePolitika PrivatnostiUslovi Korišćenja Sajta
@2022 Avan & Tučak. Sva prava zadržana. Powered by DreamBig