Uskrs uz začine

Stiže nam Uskrs, najveći hrisćanski praznik!

Svi ga s’radošću isčekuju, naročito deca koja vole da pomažu u dugoj tradiciji bojenja jaja. Taj dan  za njih predstavlja veliki užitak i pamte ga do poznih godina. Zbog njih nam je vrlo važna zdrava ishrana i da jaja ofarbamo bez vestačkih boja i hemikalija.

Dok nije bilo industrijskih boja za jaja, naše bake su u svojoj kuhiji i špajzu pronalazile ideje. Svi pamtimo jaja iz lukovine- jaja kuvana sa ljuskama crvenog ili ljubičastog luka. Išarana raznim listićima, bila su pravi praznik za oči. Svi začini koji imaju intezivnu boju mogu da nam ulepšaju uskršnju trpezu. Uz pomoć njih dobićemo sjajne, nežne i tople nijanse. Naša korpica sa jajima izgledaće veselo baš kao i mi tog dana!

Danas imamo mnogo više začina da koristimo za bojenje jaja, kao što su:

 

Kurkuma u prahu sa dodatkom soli i sirćeta – svetlo žuta boja

Mlevena crvena paprika – svetlo narandzasta

Mleveni cimet – žuto smeđa

Hibiscus – sivo ljubičasta

 

A možemo probati i da kombinujemo ove začine i da vidimo sta će ispasti i  kakve ćemo nijanse dobiti. Najvažnije je biti kreativan i odvažan i  uživati u pripremi praznične trpeze.

Svako dobro vam želi nas tim!

Srećan Uskrs!

 

Autor teksta
Za Magazin začina „Avan & Tučak
Zorka Govedarica