Paprika je jednogodišnja povrtarska biljka koja pripada velebilju. Začin se dobija sušenjem i mlevenjem zrelog ploda različitih vrsta paprika. Poreklom je iz Južne Amerike, gde je poznata hiljadama godina,a Indijanci su je koristili jos pre nove ere.Legenda kaže da su je muškarci nekad koristili protiv opadanja kose, ali i kao afrodizijak. Žene su mešale papriku sa medom i koristile kao masku za lice protiv bora.
U Evropu je prvi put doneo Kristofer Kolombo u XVI veku. To su bile ljute sorte sa sitnim plodovima, danas poznate kao čili papričice. Tada je dospela i u Mađarsku pa se prosirila i po ostalim evropskim zemljama. U to vreme je biber bio jako skup pa je paprika poslužila kao neka vrsta jeftinije zamene. Najpoznatije vrste za proizvodnju aleve paprike se uzgajaju i kod nas u Srbiji i to u Vojvodini : Horgoš i Novi Kneževac i oko Leskovca. Naziv ovog začina potiče iz turskog jezika jer, " alev" – znači rumen,jasno crven.
Poznate su : slatka mlevena , crvena ljuta, tucana, dimljena, čili paprika.
Čili paprika ima izvanredno oštar ukus,ona je dvadeset puta jača od obične ljute paprike. Neizostavna je u meksičkoj kuhinji, potom Indiji, Tajlandu, Indoneziji, Kini…
Paprika je jedan od omiljenih začina kuvara i domaćica širom sveta. Ima karakterističnu paprenu aromu, a ukus može biti blag i veoma ljut što zavisi od vrste. Kažu da je blaža sto je crvenija, a ljuća kad ima crvenkasto-smeđu boju. Paprika ima svojstvo zgušnjavanja pa jelima daje gustinu i predivnu crvenu boju. Ide uz sve vrste mesa : jagnjetinu, svinjetinu, ribu, piletinu. Dodaje se salatama, slanim grickalicama, mesnim supama i čorbama, kobasicama, povrću... Jela bez malo ljutih papričica, postala bi jednostavna i dosadna, zato koristite ovaj začin sto česće, čak i u kombinaciji sa crnom čokoladom i malo cimeta. Ovakva kombinacija se ne zaboravlja.
Nekima od nas je ostala uspomena iz detinjstva vezana za alevu papriku. Maza hleba i masti posuta slatkom alevom paprikom ili ljutom, kako ko voli, pa i danas posegnemo za tom „poslasticom“.
Autor teksta
Za Magazin začina "Avan & Tučak"
Zorka Govedarica