prodavnica začina iz celog sveta
Besplatna Isporuka za Novi Sad
Moj nalog

Nema proizvoda u korpi.

Nema proizvoda u korpi.

Moj nalog

Nema proizvoda u korpi.

26 dec 2022

Nema zimskih praznika bez cimeta

Cimet je jedan od najstarijih začina poreklom iz Indonezije. Dobija se od kore drveta cimetovca. Zlatno žute je  boje, intenzivnog mirisa i ukusa. Cimet moze da se nadje mleveni i u obliku stapića. Ovaj začin je bio veoma popularan i cenjen još u srednjem veku i smatrao se vrednijim od zlata.

Koristi za pripremu i slatkih i slanih jela. Mi ga najčešće dodajemo kolačima sa jabukama i medom. Ne može se zamisliti pita s jabukama bez cimeta. Njegov miris i ukus dodaju posebnu notu tom slatkisu. Dok se peče lenja pita, cela kuhinja miriše na cimet, a tek ukus slastan I nezaboravan. Ukus i miris cimeta vraca u detinjstvo kad su naše bake i majke pravile medenjake s cimetom za novogodisnje i bozicne praznik a miris cimeta nas pratio dok smo jeli ukusne keksice. Većina nas kao deca smo uveče jedva čekali da pojedemo griz  ili sutlijaš posut cimetom pa da tek onda odemo na spavanje.

Cimet se dodaje i raznim napicima, čajevima, kafi, toploj cokoladi , kompotima I raznim likerima radi intezivnijeg ukusa. U servernoj regiji Italije, Trentino-Alto-Adige, ovaj začin dodaju kuvanom soku od jabuke koji se služi na popularnim božićnim pijacama, čuvenim merkatinijima. Cimet se uglavnom u Evropi najvise koristi za pripremanje slatkiša ali u severnoafričkim zemljama i  Bliskom istoku on se dodaje raznim slanim jelima. To je tek sigurno ukus koji se pamti. Posebno je slasna jagnjetina a i  piletina.. .sa dodatkom cimeta. Možda nikada ne biste rekli, ovaj začin daje izvanredan i sofisticiran ukus gustim corbama i potažima .

Autor teksta
Za Magazin začina "Avan & Tučak"
Zorka Govedarica

Više začina

12 nov 2023

Bosiljak

Bosiljak je jednogodišnja začinska biljka prijatnog i jakog mirisa. Ime mu potiče…
Opširnije
18 avg 2023

U svakoj čorbi mirođija

Mirođija ili kopar je jednogodišnja biljka. Pripada porodici štitarki u koje spadaju…
Opširnije
28 maj 2023

Kurkuma kao simbol plodnosti

Kurkuma je višegodišnja začinska biljka i pripada porodici đumbira.Izgleda kao trska i…
Opširnije
18 mar 2023

Zvezda među začinima

Anis je jednogodišnja biljka koja može da naraste do jednog metra visine.…
Opširnije
Način IsporukeReklamacijePolitika PrivatnostiUslovi Korišćenja Sajta
@2022 Avan & Tučak. Sva prava zadržana. Powered by DreamBig