prodavnica začina iz celog sveta
Besplatna Isporuka za Novi Sad
Moj nalog

Nema proizvoda u korpi.

Nema proizvoda u korpi.

Moj nalog

Nema proizvoda u korpi.

26 dec 2022

Nema zimskih praznika bez cimeta

Cimet je jedan od najstarijih začina poreklom iz Indonezije. Dobija se od kore drveta cimetovca. Zlatno žute je  boje, intenzivnog mirisa i ukusa. Cimet moze da se nadje mleveni i u obliku stapića. Ovaj začin je bio veoma popularan i cenjen još u srednjem veku i smatrao se vrednijim od zlata.

Koristi za pripremu i slatkih i slanih jela. Mi ga najčešće dodajemo kolačima sa jabukama i medom. Ne može se zamisliti pita s jabukama bez cimeta. Njegov miris i ukus dodaju posebnu notu tom slatkisu. Dok se peče lenja pita, cela kuhinja miriše na cimet, a tek ukus slastan I nezaboravan. Ukus i miris cimeta vraca u detinjstvo kad su naše bake i majke pravile medenjake s cimetom za novogodisnje i bozicne praznik a miris cimeta nas pratio dok smo jeli ukusne keksice. Većina nas kao deca smo uveče jedva čekali da pojedemo griz  ili sutlijaš posut cimetom pa da tek onda odemo na spavanje.

Cimet se dodaje i raznim napicima, čajevima, kafi, toploj cokoladi , kompotima I raznim likerima radi intezivnijeg ukusa. U servernoj regiji Italije, Trentino-Alto-Adige, ovaj začin dodaju kuvanom soku od jabuke koji se služi na popularnim božićnim pijacama, čuvenim merkatinijima. Cimet se uglavnom u Evropi najvise koristi za pripremanje slatkiša ali u severnoafričkim zemljama i  Bliskom istoku on se dodaje raznim slanim jelima. To je tek sigurno ukus koji se pamti. Posebno je slasna jagnjetina a i  piletina.. .sa dodatkom cimeta. Možda nikada ne biste rekli, ovaj začin daje izvanredan i sofisticiran ukus gustim corbama i potažima .

Autor teksta
Za Magazin začina "Avan & Tučak"
Zorka Govedarica

Više začina

24 sep 2022

Kulinarsko zlato - šafran

Šafran je višegodišnja biljka, a začin se dobija sušenjem filamenata cvetova. Smatra…
Opširnije
14 jul 2022

Paprika - omiljeni začin kuvara

Paprika je jednogodišnja povrtarska biljka koja pripada velebilju. Začin se dobija sušenjem…
Opširnije
29 maj 2022

"Blistava radost planine" - origano

Origano je višegodišnja zeljasta biljka. Raste na Mediteranu pa se često može…
Opširnije
28 apr 2022

Prstohvat soli

So je jedini začin koji spada u minerale. Sastavljen je od natrijum…
Opširnije
@2022 Avan & Tučak. Sva prava zadržana. Powered by DreamBig