prodavnica začina iz celog sveta
Besplatna Isporuka za Novi Sad
Moj nalog

Nema proizvoda u korpi.

Nema proizvoda u korpi.

Moj nalog

Nema proizvoda u korpi.

24 sep 2022

Kulinarsko zlato - šafran

Šafran je višegodišnja biljka, a začin se dobija sušenjem filamenata cvetova. Smatra se da je prvi put odgajen u Grčkoj još u bronzanom dobu. Kasnije se raširio i u Evroaziju, Afriku, Severnu Ameriku, Evropu.Postoji zapis da su šafran koristili stari Grci i Rimljani.

Vrlo ga je teško gajiti i sakupljati . Za jedan kilogram začina potrebno je ručno obrati čak 150.000 cvetova pa je zbog toga šafran najskuplji začin na svetu i opravdano može da nosi naziv „ kulinarsko zlato“.Cena ovog začina je svuda u svetu velika pa se ponekad nađe i na meti pljačkaša. Jedna američka porodica je sačuvala svoj rod šafrana samo zato što ga je držala u sefu. Njegova cena je upisana čak i u Ginisovu knjigu rekorda.

Miris šafrana je prefinjen i podseća na med a ukus je gorko slatkast. Jelima daje blag i opor ukus i nežnu žutu boju. Egzotičan je, ali svakom jelu će dodati nešto posebno, nešto novo i nezaboravno. Ima širok raspon korišćenja što mnogi začini nemaju. U jelo se dodaje u vrlo malim količinama u obliku crvenkastih vlakana ili narandžastog praha. Ne  bi trebalo da se kombinuje sa previše drugih začina. Najbolje se slaže sa origanom, ruzmarinom i bosiljkom.U mediteranskoj kuhinji se koristi za testenine, rižoto, paelje, jagnjetinu, piletinu, ribu. Jako je ukusan u supama od paradajza. Šafran se koristi u pravljenju poslastica, kolača, musova, keksa i kremova. Može se dodati likerima, koktelima, čajevima i kafi.

Kad vam dosade ukusi uobičajenih jela, probajte da ribi, piletini, krompiru i testenini dodate nekoliko niti ovog začina i dobićete čarobne ukuse i sasvim nova - stara jela.

Autor teksta
Za Magazin začina "Avan & Tučak"
Zorka Govedarica

Više začina

18 mar 2023

Zvezda među začinima

                   Anis je jednogodišnja biljka koja može da naraste do jednog metra…
Opširnije
01 mar 2023

Đumbir

Đumbir je zeljasta višegodišnja začinska biljka. Raste u visinu do jednog metra…
Opširnije
26 dec 2022

Nema zimskih praznika bez cimeta

Cimet je jedan od najstarijih začina poreklom iz Indonezije. Dobija se od…
Opširnije
14 jul 2022

Paprika - omiljeni začin kuvara

Paprika je jednogodišnja povrtarska biljka koja pripada velebilju. Začin se dobija sušenjem…
Opširnije
@2022 Avan & Tučak. Sva prava zadržana. Powered by DreamBig