Anis je jednogodišnja biljka koja može da naraste do jednog metra visine. Biljka ima male bele cvetiće koji rastu u obliku izvrnutog suncobrana. Začin se dobija sušenjem semena. Ima slatkasto – gorak i intezivan ukus, podseća na komorač i sladić. Miriše prijatno i sveže. Potiče iz oblasti istočnog Mediterana. Za anis su znali još drevni Egipćani i stari Rimljani.
Postoji i zvezdasti anis, sličnog je ukusa, ali ova dva začina potiču od različitih biljaka. Zbog svog oblika ga još nazivaju i „ zvezdom među začinima“. Teško se može naći u samoj prirodi ali se gaji svuda u svetu:Evropi, Aziji, Meksiku, Egiptu i drugim zemljama. Kod nas najviše uspeva u Banatu i istočnoj Srbiji.
Anis je jako svestran zaćin. Može se dodavati supama, povrću, a jelima od mesa daje poseban pikantno – sladak ukus. Dodaje se hlebu, tortama i drugim pecivima.Daje predivan ukus slatkim poslasticama. Najbolje se slaže u kombinaciji sa kimom, komoračem i korijanderom.
Zvezdasti anis je poznat u kineskoj kuhinji u začinskoj mešavini „pet začina“.Najviše se koristi u industriji kolača, slatkiša, peciva i likera.Zvezdasti anis se koristi kao začin za pikantna jela od mesa i ribe.Stavlja se u supe, sosove, kao i u slatka jela: džemove, kompote, praznične kolače.Najbolje se ističe u kombinaciji s komoračem, cimetom, čili papričicama i pomorandžom.
Nemojte zaboraviti da nekad upotrebite anis u svojoj kuhinji.Bićete iznenađeni ukusom i mirisom ovog začina .Možda je baš sad vreme da pokušate, kada nam dolaze uskršnji praznici. Probajte hleb i kolačiće s anisom i nazdravite likerom s njegovom aromom.
Autor teksta
Za Magazin začina "Avan & Tučak"
Zorka Govedarica