Opis
Kod nas nepravedno zaboravljena začinska biljka koja svojim mirisom podseća na origano, timijan i majčinu dušicu.
Ova biljka je aromatična i začinska vrsta u narodu poznata pod sledećim nazivima: bresina, čubar, letnji čubar, vrijesak, bažulek, jaber, čubrica.
Apsolutni je gospodar u kuhinji Jugoistočne Evrope i Sredozemlja.
S obzirom na svoju oporost koristi se kao začin za jela od mesa i povrća koja se dugo kuvaju.
Čubar se odlično slaže sa pasuljem, a i uz sve ostale mahunarke. Takođe je dobar sa zeljem, korenastim povrćem, lukom i ublažava njihov jak miris koji nastaje prilikom kuvanja. Sjajan je dodatak salatama, kao što su npr. krompir salata, ili salate sa pasuljem / sočivom.
Najčešće se dodaje u jela od jagnjetine, svinjetine i divljači. Dobar je s masnom ribom kao što su npr. jegulja i skuša.