Opis
Dugi biber (biber dugog zrna) ima specifičan, duguljast plod, koji je sačinjen od mnoštva sitnih zrnaca ( veličine zrna maka ) raspoređenih u rese.
Veoma je redak začin i ne nalazi se lako.
U odnosu na crbi biber, ova vrsta je znatno intenzivnije arome i ukusa. Ukus je dosta kompleksniji od ukusa crnog bibera. Dugački biber je ljući, sa nagoveštajem arome muskata, cimeta i kardamoma.
Danas je gotovo zanemaren u evropskoj kuhinji. Širu primenu nalazi u indijskoj, indonežanskoj, nepalskoj i malezijskoj kuhinji, kao i na severu Afrike.
Odličan je u kombinaciji sa sočivom, musakama, kiselim sosevima, pečenim ili grilovanim mesom, ribom, sirevima. Fantastičan je dodatak blanširanom, ili grilovanom povrću , pogotovo pečurkama, artičokama, špargli. Najbolje je dodati ga na kraju.
Zbog daška arome cimeta, kardamoma i muskata, sjajan je kao dodatak slatkim jelima, napicima i voćnim salatama. Idealno se slaže sa lubenicom, ananasom, mangom, papajom.