Opis
Svakako najpoznatija kineska mešavina začina koja, ne samo što je zaista mešavina 5 različitih sastojaka, ime dobija i zahvaljujući svojoj kompleksnosti da uključi svih pet čula: slatko, slano, kiselo, gorko i umami (ukus kojeg je najteže opisati, za ljubitelje dobrog jela to je onaj osjećaj užitka pri jelu; zaokružena cjelina uravnoteženih ukusa koji pružaju puno više od pojedinačnih sastojka) .
Ova , izuzetno snažna mešavina, tipična je za jela istočnoazijske kuhinje, ali je doživela pravi bum u svetu. Mala doza ove mešavine dovoljna je da jela od svinjetine, piletine ili pačetine, podigne na skroz drugi nivo. Posebno je popularna za stir fry jela i rub za meso. Izuzetan je dodatak i samom povrću, gulašima i morskim plodovima.
Zbog svoje „slatkaste“ arome, često se koristi i pri spravljanju deserta.q