Opis
Pinjoli su plodovi bora roda Pinus i već hiljadama godina koriste se u ishrani širom sveta. Pripadaju grupi orašastih plodova koji se odlikuju prepoznatljivom aromom, visokim sadržajem ulja i visokovrednim belančevinama. Osim toga, sadrže obilje mikrominerala i u mastima topljivih vitamina.
Pinjoli su veoma ukusni i hranljivi i možete ih u ishrani koristiti na puno načina.
Kao prvo možete ih lagano istostirati u tiganju, stalno mešajući, time će njihov poseban ukus postati još izraženiji.
U italijanskom pestu pinjoli u kombinaciji s bosiljkom, belim lukom, maslinovim uljem i parmezanom daju potrebnu masnoću koja će povezati sve sastojke, kao i potrebnu blagost.
Upotrebljavaju se i u pripremi omleta, riba i mesnih jela, posebno divljači.
Vrlo su ukusni u kombinaciji sa slatkim korenastim povrćem ili pak u pireima od paštrnaka, celera ili crvenog luka.
Fantastični su kao dodatak svežim salatama prelivenih maslinovim uljem. U Španiji i Egiptu, poznata je kombinacija spanaća i pinjola, kao kontrast ukusa, strukture i boja. Daju prelep ukus mnogim umacima, poslasticama i tako dalje.